Dispozitivele de ridicat - Utilaje esențiale în domeniu logisticii!

Dispozitivele de ridicat - Utilaje esențiale în domeniu logisticii!

Dispozitivele de ridicat reprezintă o categorie de echipamente de manipulat mărfurile, ce cuprinde o gamă variată de vehicule, unelte și instalații folosite mai ales în logistica depozitelor. De obicei, astfel de spații sunt utilizate pentru stocarea produselor care, apoi, vor fi mutate în diverse alte locații.

Pentru ca depozitul tău să fie mai ușor de organizat și pentru a crește eficiența operațiunilor specifice, trebuie să ai utilaje potrivite. Acestea le vor ușura munca angajaților și vor reduce riscul producerii unor eventuale accidente, care se pot întâmpla dacă oamenii folosesc forța fizică sau echipamentele necorespunzătoare.

În continuare, vei afla mai multe detalii despre cele mai uzuale dispozitive, instalații, utilaje și mecanisme de ridicat și de transportat mărfuri pentru halele de depozitare.

Cuprins

1. Amenajarea unui depozit pentru accesul eficient al utilajelor de ridicat la înălțime

2. Echipamente de ridicat și de manipulat folosite în depozite

2.1. Mecanisme de ridicat din categoria transpaleților

2.2. Dispozitive de ridicat și de transportat din categoria stivuitoarelor

1. Amenajarea unui depozit pentru accesul eficient al utilajelor de ridicat la înălțime

Cea mai importantă parte a unui proces logistic eficient nu este, așa cum ai putea crede, deținerea și manevrarea celor mai performante utilaje și echipamente de ridicat și de manipulat mărfuri.

Cheia operațiunilor eficiente ale unui depozit este organizarea spațiului respectiv. Astfel, rafturile pentru depozitare, uneltele și echipamentele trebuie amplasate după o anumită logică, pentru ca personalul angajat să aibă acces la ele. Toate aceste elemente trebuie să facă parte dintr-un circuit exact.

În mod ideal, un depozit organizat trebuie să:

  • maximizeze spațiul disponibil
  • reducă operațiunile necesare pentru manipularea mărfurilor
  • asigure accesul la mărfuri din orice parte
  • aibă capacitatea de a depozita diverse tipuri de mărfuri, de dimensiuni și greutăți diferite
  • fie un spațiu aerisit

Așadar, înainte de a achiziționa echipamentele de ridicat și de manipulat marfă pentru depozitul tău, este indicat să îl amenajezi corespunzător. Fiecare spațiu de acest gen este organizat în funcție de tipul afacerii și de industria specifică, de aceea este bine să ai un plan bine pus la punct în acest sens.

2. Echipamente de ridicat și de manipulat folosite în depozite

Echipamentele de ridicare din hale pot fi elemente vitale pentru operațiunile de zi cu zi dintr-un depozit. Într-un astfel de spațiu sunt depozitate diverse materii prime, mărfuri și utilaje.

Cum utilajele grele sunt foarte utilizate în acest domeniu, manipularea lor este extrem de importantă. Ca atare, sunt absolut necesare diverse dispozitive și instalații de ridicat și de transportat.

2.1. Mecanisme de ridicat din categoria transpaleților

Transpaletul este un dispozitiv de ridicat și de transportat extrem de folosit în depozite, devenit indispensabil încă de la apariția sa în 1947. Acesta a evoluat semnificativ în ultimele trei sferturi de secol și, în prezent, este disponibil într-o varietate de forme și modele, cu diverse caracteristici.

Acest echipament de ridicat și de manipulat este extrem de util pentru angajații unui depozit, dar și pentru șoferii camioanelor de marfă, care folosesc transpaleții pentru manipularea mărfurilor transportate.

Transpaleți manuali pentru uz general

Proiectat ca un echipament de ridicare pentru diverse tipuri de paleți, de la încărcături mici până la cele foarte grele, transpaletul manual standard este soluția ideală pentru orice depozit. Modelele disponibile sunt extrem de variate, de la cele cu paleți din oțel inoxidabil, ideale pentru mediile umede, până la cele cu furci lungi, pentru încărcături supradimensionate.

Transpaleți cu cântar încorporat

După cum sugerează și numele, aceste tipuri de transpaleți sunt dotate cu propriul cântar, ceea ce permite înregistrarea cu exactitate a greutății mărfurilor pe care le transportă. Utilizarea lor poate fi deosebit de utilă pentru eficientizarea inventarului bunurilor care sunt scoase sau introduse în depozit și pentru depistarea eventualelor neconcordanțe în actele de transport.

Transpaleți electrici

Modelele de transpaleți electrici asigură o manevrare ușoară a materialelor în cazul operațiunilor cu sarcini de diverse greutăți, reducând posibilele probleme asociate cu procesul manual.

Transpaleți cu catarg

Extrem de utili în halele cu depozitare pe verticală, transpaleții electrici cu catarg sunt utilaje de ridicat la înălțime, ce permit urcarea și coborârea mărfurilor de pe rafturile de depozitare, care, dacă ar fi manevrate cu un model tradițional de paleți, ar fi inaccesibile.

2.2. Dispozitive de ridicat și de transportat din categoria stivuitoarelor

Datorită designului lor special, aceste dispozitive pot manipula mărfuri cu greutăți impresionante. Atuurile unui stivuitor electric sau diesel sunt capacitatea de ridicare, centrul de încărcare și stabilitatea.

Clasificarea stivuitoarelor se face în funcție de mai multe aspecte, de la tipul de combustibil care le asigură motricitatea, la compoziția anvelopelor, capacitatea de ridicare și înălțimea maximă până la care pot ridica obiecte.

Motostivuitoare diesel

Modelele de motostivuitoare diesel sunt adevărații “cai de povară” din domeniul logisticii. Ca utilaje de ridicat și de manipulat mărfuri, se potrivesc unei game largi de obiecte pe care le pot muta cu ușurință. De asemenea, aceste echipamente sunt potrivite și pentru munca în aer liber, chiar și la temperaturi scăzute, datorită motoarelor pe motorină cu care sunt dotate.

Stivuitoarele electrice

Alimentate cu baterii cu plumb sau, din ce în ce mai des, cu unele de ioni de litiu, acestea includ: stivuitoare pentru pneuri, ascensoare cu foarfecă, culegătoare de comenzi, stivuitoare electrice, camioane de acces și palete.

Stivuitoarele electrice sunt utilizate, în principal, în interior, pe suprafețe plane, uniforme. Mai mult, bateriile reduc emisia fumului dăunător, de aceea sunt recomandate pentru sectoarele de prelucrare a alimentelor și pentru cele de producție a medicamentelor.

Echipamentele de ridicat evoluează continuu și, odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, acestea încep să capete tot mai multă autonomie, urmând ca, pe viitor, să fie manevrate cu ajutorul inteligenței artificiale. Aceste modele inovatoare vor contribui la eficientizarea proceselor logistice și la eliminarea erorilor umane din fluxul de transport de mărfuri.

Sursa foto: shutterstock.com

Toate comentariile

Lasa un raspuns

Produs adaugat pentru comparare.