Amenajarea unui magazin – Soluții pentru eficientizarea spațiului de desfacere!

Amenajarea unui magazin – Soluții pentru eficientizarea spațiului de desfacere!

Renașterea magazinelor fizice, după ani întregi de concurență digitală și de provocări economice, este posibilă dacă retailerii reușesc să le atragă atenția consumatorilor și să își reinventeze afacerea. O modalitate prin care pot face acest lucru este să proiecteze un mediu de vânzare inedit, care să îi atragă pe clienți.

În acest articol, vei afla cum se comportă în mod previzibil cumpărătorii într-un shop, de ce contează acest comportament și cum îl poți influența cu un design bine gândit al spațiului de vânzare, fie că este un magazin alimentar, unul mixt sau unul de îmbrăcăminte.

Cuprins

1. Amenajarea unui magazin

1.1. Proiectarea magazinului

1.2. Asigurarea fluxului de clienți

2. Amenajarea unui magazin alimentar

2.1. Amenajarea interioară a unui magazin alimentar

2.2. Amplasarea mobilierului într-un magazin alimentar

2.3. Amenajarea unui magazin de vinuri

2.4. Amenajarea unui magazin de legume & fructe

2.5. Idei de amenajare a unui magazin mixt

3. Amenajarea unui magazin de haine

3.1. Amenajarea vitrinei unui magazin de haine

3.2. Amenajarea unui magazin de haine pentru copii

3.3. Amenajări de magazine de haine pentru adulți

3.4. Idei de amenajare a unui magazin de haine

1. Amenajarea unui magazin

Un aspect extrem de important al magazinelor de vânzare cu amănuntul este utilizarea strategică a spațiului pentru a influența experiența clienților. Modul în care consumatorii reacționează la marfa expusă pe rafturi și felul în care se simt în interiorul magazinului le afectează comportamentul de cumpărare și implicit vânzările.

În amenajarea unui magazin există două mari direcții de urmat: proiectarea spațiului de vânzare și asigurarea fluxului clientului în interiorul zonei comerciale. În funcție de aceste criterii, dar și de suprafața disponibilă, proiectantul găsește echilibrul profitabil, atât pentru consumator, cât și pentru comerciant.

1.1. Proiectarea magazinului

Atunci când fac designul unei noi incinte comerciale, specialiștii în amenajări interioare folosesc planuri strategice de gestionare a spațiului și iau în calcul inclusiv mobilierul, afișele și corpurile de iluminat sau de semnalizare.

Aspectul magazinului este planificat atât în interior, cât și în exterior. De obicei, spațiile comerciale sunt amplasate în zone cu trafic intens de oameni. Din acest motiv, vitrinele au un rol esențial în atragerea clienților.

1.2. Asigurarea fluxului de clienți

Modul în care un client se comportă în magazin este o adevărată știință, studiată atât de mediul de afaceri, cât și de psihologi. Ei încearcă să înțeleagă ce declanșează dorința de cumpărare și care sunt factorii care-i ajută pe oamenii aflați la cumpărături să se decidă mai ușor în ceea ce privește achiziția, iar un aspect important în acest proces este felul în care arată magazinul.

Pentru o îmbunătățire vizibilă a fluxului de clienți, este important să fii atent la mai mulți factori:

 • amplasarea geografică a magazinului;
 • dimensiunea spațiului de vânzare și lungimea pasarelelor de acces;
 • utilizarea rafturilor pentru magazine în mod eficient, atât în spațiul de vânzare, cât și în depozit;
 • aspectul clădirii în care se află spațiul comercial;
 • culorile folosite la amenajarea spațiului exterior;
 • proiectarea afișelor fizice de la intrarea în magazin.

Așadar, obiectivul principal în amenajarea interioară a unui magazin este acela de a influența pozitiv experiența clienților și de a prezenta într-un mod cât mai atractiv produsele din interior.

2. Amenajarea unui magazin alimentar

Chiar dacă o parte din vânzări se mută constant în zona online, magazinele alimentare fizice rămân în topul preferințelor clienților, însă diversitatea acestor spații face concurența destul de acerbă. De aceea, pentru a atrage cât mai mulți clienți, aspectul magazinului este foarte important, iar amenajarea acestuia trebuie făcută ținând cont de fiecare detaliu.

Specialiștii în amenajări pentru magazinele alimentare pun accent atât pe fațada spațiului comercial, cât și pe interior. O vitrină atractivă le va atrage atenția trecătorilor, iar o bună prezentare și aprovizionarea vor transforma experiența de cumpărături într-una extrem de plăcută. Astfel, aceștia pot fi transformați rapid în vizitatori ai magazinului, iar cei care găsesc ce au nevoie pe rafturi vor deveni foarte ușor clienți.

2.1. Amenajarea interioară a unui magazin alimentar

Atunci când ai mai multe idei de amenajare a unui magazin alimentar sau mixt, cel mai bine este să începi ținând cont de fluxul și de comportamentul clienților.

Vânzarea începe din vitrină. Asigură-te că obiectul principal de activitate al magazinului este foarte vizibil. Dacă vinzi legume și fructe, poți crea câteva afișe atractive cu produse proaspete. Dacă alegi să ai un mix de articole alimentare și non-alimentare, este important ca viitorii tăi clienți să știe că, în interior, vor găsi și astfel de lucruri și le poți expune.

Accesul în magazin este primul lucru care influențează pozitiv sau negativ experiența clienților care deja au pășit în interior. O intrare generoasă, bine semnalizată și ușor de reperat este cea mai bună variantă. De asemenea, poți folosi această zonă pentru a amplasa produse atractive, fie din perspectiva prețului, fie datorită culorilor vii.

Totuși, nu trebuie nici să aglomerezi excesiv această zonă - dacă sunt prea multe produse, clienții nu vor avea suficient loc pentru a se simți confortabil să intre și să iasă, iar dacă sunt prea puține, cumpărătorii se vor simți expuși și vor evita să pășească în magazin.

Următorul aspect la care este important să fii atent este amplasarea raioanelor. Există o întreagă teorie, ce susține că oamenii au mereu tendința de a avea un parcurs spre dreapta atunci când intră într-o încăpere. În același timp, interesul comercial al clienților pentru produse scade pe măsură ce crește distanța față de intrarea în magazin.

De aceea, produsele pe care dorești să le promovezi ar trebui amplasate mai aproape de intrare, pentru a fi găsite mai ușor de client și în momentul de maxim interes al acestuia.

În plus, pentru a avea un impact mai mare asupra clienților, amplasarea rafturilor trebuie să respecte câteva reguli simple:

În plus, pentru a avea un impact mai mare asupra clienților, amplasarea rafturilor trebuie să respecte câteva reguli simple:

 • raioanele vizitate cel mai frecvent de clienți nu vor fi amplasate unul lângă altul, pentru a-i provoca pe aceștia să parcurgă o distanță mai mare în magazin;
 • raioanele cel mai puțin vizitate de clienți se vor pune la distanță unele de altele, pentru ca aceștia să nu își piardă interesul;
 • gondolele cu oferte se vor așeza cât mai aproape de intrarea în magazin;
 • raionale vor avea spațiu suficient între ele, astfel încât să permită trecerea a minimum 2 persoane și clienții să își poată face cu ușurință cumpărăturile;
 • produsele din aceeași categorie vor fi așezate unele lângă altele, pentru a-i facilita clientului reperarea diferitelor branduri;
 • produsele complementare vor fi așezate unele lângă altele (de exemplu, paste făinoase lângă sosuri sau condimente lângă carnea proaspătă), pentru a stimula vânzarea;
 • lângă produsele la ofertă se vor așeza unele mai puțin căutate, pentru a încuraja vânzarea.

Prin urmare, se va ține întotdeauna cont de obiectivul principal și anume acela de a-l face pe client să circule prin fața a cât mai multe raioane din magazin.

2.2. Amplasarea mobilierului într-un magazin alimentar

Atunci când decizi achiziția și amplasarea unui mobilier pentru un magazin alimentar, este important să iei în considerare sortimentele de produse pe care le vei comercializa. Dincolo de rolul estetic, acesta trebuie să fie practic, să permită o încărcare și o descărcare facilă și să se curețe cu ușurință. În plus, amplasarea lui se poate face în mai multe moduri, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

1. Amenajarea în linie dreaptă – îi oferă clientului mai multă libertate de a-și alege culoarul de parcurgere a magazinului și de a compara produsele, însă sunt mai puține șanse ca el să urmeze un traseu impus și să vizualizeze toate raioanele. Acest stil este mai potrivit pentru amenajarea unui magazin alimentar mic.

2. Amenajarea oblică – îi impune clientului un anumit sens de circulație, dar nu îi permite compararea produselor de la o gondolă la alta.

3. Amenajarea liberă – utilizează un mobilier specific pentru fiecare raion sau chiar produs și îi oferă clientului o experiență diferită, fără a-l obliga pe acesta să aibă un parcurs liniar. De obicei, acest tip de mobilier se pretează pentru a pune în valoare anumite produse (raion de brânzeturi sau de vinuri) și este ideal pentru magazinele alimentare mari.

4. Amenajarea cu circulație aspirată – îi permite clientului să vizualizeze mai multe raioane concomitent și sprijină cumpărăturile sub impuls. Chiar dacă acesta nu caută în mod special un produs, șansele ca el să facă o achiziție sunt mai mari dacă prezentarea este atractivă.

În plus, pentru depozit, vei avea nevoie de rafturi specifice, care să susțină greutatea paleților de marfă. Dacă magazinul are multe sortimente și un rulaj mare de marfă, este recomandat să folosești un stivuitor electric pentru a evita accidentele și pentru a le ușura munca angajaților.

2.3. Amenajarea unui magazin de vinuri

Comercializarea vinurilor are un specific aparte, pentru că aceste produse au nevoie de condiții speciale de depozitare. Sticlele de vin se așează în poziție orizontală, astfel încât dopul de plută să fie scufundat în lichid, pentru a nu permite aerului să intre în interior.

Dacă dorești să creezi o piramidă din sticle de vin, pentru ca aerul cald să se ridice, ideal ar fi ca, la bază, să le așezi pe cele spumante, apoi pe cele albe, iar deasupra pe cele roșii, ce suportă cel mai bine o temperatură mai ridicată.

De asemenea, este important să menții o temperatură constantă, între 5 și 15 grade, pe întreaga suprafață de vânzare.

În aceeași măsură, lumina influențează calitatea vinurilor. Cramele sunt, de obicei, construite în zone întunecate și fără umiditate. Poți amplasa afișe pe vitrină, pentru a limita pătrunderea razelor solare sau folie transparentă, cu protecție UV.

În plus, pentru a atrage și mai mult clienții, poți crea în interior o mică zonă de degustare a produselor premium. Astfel, le vei oferi o experiență inedită cumpărătorilor, care, cu siguranță, vor pleca de la tine cu o sticlă de vin.

2.4. Amenajarea unui magazin de legume & fructe

Dacă dorești să amenajezi un magazin dedicat strict legumelor și fructelor, prospețimea trebuie să reiasă din fiecare element de design.

Rafturile pentru magazine trebuie să fie poziționate cu circulație aspirată, astfel încât clienții să poată vizualiza rapid raioanele și produsele disponibile. În plus, poți așeza alimentele cu perisabilitate mare mai aproape de intrarea în magazin, pentru a încuraja vânzarea.

Pentru decorarea acestor spații este recomandat să folosești un mobilier special conceput pentru un magazin alimentar, din lemn, plante verzi și flori, elemente care susțin ideea de natural și proaspăt. Pentru iluminat, folosește becuri led, cu lumină rece, pentru a nu încălzi excesiv spațiul de vânzare.

De asemenea, temperatura din interiorul magazinului de legume și fructe trebuie bine controlată, pentru a conserva cât mai mult produsele. Poți folosi echipament frigorific destinat magazinului alimentar, ce păstrează o temperatură constantă pentru conservarea îndelungată a fructelor și legumelor.

Dacă spațiul îți permite, poți scoate câteva sortimente de produse pe un raft bine amenajat în afara magazinului, pentru a le atrage atenția clienților.

În plus, este important să respecți regulile de prezentare pentru legume și fructe (de exemplu, merele nu se așază lângă banane, iar fructele de pădure se țin la rece), pentru a prelungi cât mai mult aspectul proaspăt al acestora. Nu uita că, în depozit, pentru o manevrare facilă, vei avea nevoie și de un transpalet, pentru a stivui și pentru a deplasa cu ușurință marfa, precum și de rafturi de depozitare.

Pentru a le oferi clienților tăi o experiență confortabilă de cumpărături, pune-le la dispoziție mănuși de unică folosință, pentru a alege produsele și pungi din hârtie, pentru ambalare, fără costuri suplimentare. Oamenii vor aprecia acest mic detaliu și, astfel, îi vei fideliza.

Mai mult decât atât, nu trebuie să fii specialist în amenajări interioare de magazine alimentare pentru a crea un design inedit. Poți desena pe afișe, pe tăblițe sau direct pe pereți rețete de preparate, pe care cumpărătorii le pot face din legumele sau fructele pe care le găsesc în magazinul tău. Adoptă un stil umoristic și dă o notă personală spațiului. Schimbă rețetele săptămânal, pentru un plus de noutate. Creează o relație personală cu consumatorii și cere-le și lor recomandări de preparate sau alte idei, pe care le poți folosi în magazin.

2.5. Idei de amenajare a unui magazin mixt

Dacă vei vinde și alte produse decât alimente, va trebui să iei în considerare următoarele aspecte:

 • detergenții trebuie să fie poziționați în partea de jos a rafturilor, departe de fructe și legume;
 • vasele de sticlă se vor așeza pe rafturi metalice, rezistente, pentru a le susține greutatea;
 • articolele de plastic se vor stivui la îndemâna cumpărătorilor, la nivelul ochilor;
 • produsele de îngrijire se vor depozita în mobilier specific magazinelor de cosmetice.

Așadar, amenajarea unui magazin alimentar sau mixt nu este atât de dificilă dacă ai puțină imaginație și dacă respecți câteva reguli simple.

3. Amenajarea unui magazin de haine

Chiar dacă mediul digital a preluat o parte din piață, există mulți clienți care preferă să vină într-un magazin fizic și să probeze hainele pe care doresc să le achiziționeze.

Pentru a atrage și pentru a inspira acest public, ai nevoie de produse unice, pe care să le pui în valoare într-un spațiu ce inspiră confort și calitate. În continuare vei descoperi mai multe sfaturi și idei pentru amenajarea unui magazin de haine, inclusiv exemple de design interior.

3.1. Amenajarea vitrinei unui magazin de haine

În cazul spațiilor comerciale destinate produselor vestimentare, vitrina este elementul central, ce îl atrage, îl inspiră și îl determină pe consumator să intre în interior. În cazul unui magazin generalist de haine, aici sunt prezentate de obicei și prețurile accesibile, oferindu-le clienților un orizont de așteptări financiare.

În cazul magazinelor exclusiviste, prețurile nu sunt afișate, iar designul este mai complex, îmbrăcămintea fiind pusă în valoare prin lumini și accesorii, ce creează o poveste și îi oferă clientului posibilitatea de a-și exersa imaginația.

Designul și stilul vitrinei trebuie să corespundă produselor ce urmează a fi expuse spre vânzare. Se recomandă unele transparente, pentru a le permite clienților să vadă atât produsele, cât și interiorul magazinului.

Pentru a crea o vitrină atractivă, ține cont de 3 aspecte esențiale:

 • culori – ar trebui să susțină identitatea de brand a magazinului și nuanțele în tendințe ale perioadei curente;
 • lumina – combinația de lumină caldă cu cea rece este cea mai potrivită. Pune în valoare piesele vestimentare cu spoturi care să scoată în evidență detalii de croială sau de țesătură;
 • compoziție – vitrina spune o poveste și acest lucru trebuie să fie perceput simplu și rapid de trecători, care o pot privi doar o secundă. Fii atent la echilibru și la simetrie și adaugă un element neașteptat pentru a stârni curiozitatea.

În plus, este recomandat să schimbi designul vitrinei săptămânal, pentru a atrage mereu atenția publicului.

3.2. Amenajarea unui magazin de haine pentru copii

Universul copiilor este poate cel mai permisiv mediu, în care îți poți folosi creativitatea. Chiar dacă, de multe ori, cei mici sunt clienții finali ai produselor, părinții sunt cei care rămân cumpărătorii activi, ce trebuie atrași în interiorul magazinului și convinși de calitatea și de utilitatea articolelor.

De altfel, s-a descoperit că, în amenajările magazinelor de îmbrăcăminte, vitrina este elementul care îi atrage cel mai mult pe clienți. Un spațiu luminos, unde piesele vestimentare în trend sunt scoase în evidență pe manechine de diferite vârste este modul clasic de prezentare pentru majoritatea spațiilor comerciale.

O vitrină ce combină hainele pentru copii cu un loc de joacă este totuși o idee nonconformistă de amenajare a unui magazin pentru prichindei. Dacă spațiul îți permite, creează un astfel de colț pentru clienții tăi mai mici, pe care îi poate supraveghea persoana de la casierie cât timp părinții vizitează raioanele magazinului. Acest beneficiu, oferit gratuit, va fi extrem de apreciat și, astfel, va crește loialitatea clienților tăi.

Un alt aspect extrem de important în amenajarea magazinelor pentru copii este spațiul de circulație. Sunt situații în care părinții au nevoie să intre împreună cu cel mic și cu căruciorul acestuia. Dacă culoarul și intrarea nu sunt suficient de mari, cumpărătorii nu vor intra, chiar dacă și-ar dori.

În plus, igiena magazinului este un alt punct important, pe care consumatorii îl verifică când vine vorba despre hainele micuților. Alege un mobilier în culori deschise, ușor de spălat și verifică periodic curățenia spațiului.

3.3. Amenajări de magazine de haine pentru adulți

Articolele vestimentare sunt voluminoase și tendința generală este să expui cât mai multe produse, așadar, fără o organizare atentă a raioanelor și fără soluții ingenioase de depozitare, spațiul de vânzare al unui magazin de haine pentru adulți se poate transforma rapid într-un haos greu de suportat. Efectul? Clienții se vor simți sufocați de produse și nu vor găsi ce au nevoie, așa că vor ieși repede din magazin și nu vor mai reveni.

Pentru a preveni astfel de situații, experții în amenajări ale magazinelor de haine recomandă să proiectezi spațiile de vânzare în funcție de cifra de afaceri previzionată pentru raionul respectiv.

Dacă, de exemplu, cămășile reprezintă 10% din vânzări, vei oferi același procent din spațiul de vânzare acestei categorii. Dacă încălțămintea reprezintă 50%, în aceeași manieră, vei oferi jumătate din spațiul de vânzare pantofilor ce aduc profit, încercând să pui în valoare modelele speciale, fără a aglomera excesiv zona cu toate numerele disponibile.

Folosind câteva piese de mobilier specific unui magazin de haine, cum ar fi rafturile de depozitare așezate la nivelul ochilor, poți stoca numerele disponibile pentru fiecare produs. Cu o scurtă vizită la un magazin de amenajări interioare, poți găsi tot ce ai nevoie.

Dacă magazinul tău vinde în principal pantofi, ai nevoie de un mobilier specific unui magazin de încălțăminte, proiectat în funcție de dimensiunile spațiului de vânzare și care poate acomoda diverse tipuri de produse și asta pentru că articolele din piele, de exemplu, se păstrează cel mai bine în cutiile originale, ce pot fi destul de voluminoase.

În acest caz, magazinele de amenajări interioare nu te pot ajuta și va trebui să apelezi la o firmă specializată, ce îți va asigura și montajul și va proiecta un mobilier personalizat în funcție de spațiul tău.

În plus, pentru a stimula achizițiile, dar fără a afecta designul magazinului de haine, în funcție de sezonalitate și de suprafața de vânzare dedicată unui anumit sortiment, se pot face modificări, iar expunerea complementară de produse (îmbrăcăminte sport lângă pantofi din aceeași gamă, șosete lângă pantofi) poate fi și ea o soluție pentru a influența decizia de cumpărare a clienților.

3.4. Idei de amenajare a unui magazin de haine

În continuare, îți poți găsi inspirația cu ajutorul câtorva idei de amenajări interioare pentru magazine de haine.

În concluzie, amenajarea unui magazin nu este o misiune atât de grea, ci poate fi chiar interesantă, mai ales că îți oferă posibilitatea de a-ți exersa creativitatea și îndemânarea.

Ține cont de informațiile descoperite în acest articol și fii atent la comportamentul clienților tăi. Amenajează spațiul din perspectiva utilității și apoi a designului și oferă-le de fiecare dată cumpărătorilor o experiență memorabilă!

Sursa foto: shutterstock.com

Toate comentariile

Lasa un raspuns

Produs adaugat pentru comparare.